zondag 10 juni 2012

Quiltfestival Noord Groningen

Twee jaar geleden werd het Quiltfestival Noord Groningen voor het eerst georganiseerd, het was toen een gok omdat de organisatie niet wist of er wel publiek voor zou zijn, wat ze aan entree konden vragen en waar vraag naar zou zijn, we kregen een enquête formulier waar we van alles op konden aangeven, het is ons nu twee jaar later bij het tweede festival opgevallen dat die formulieren terdege bestudeerd zijn en er handige tips uit gepikt zijn om mee aan de slag te gaan, zo waren er dit jaar verkeersregelaars die je wezen op beschikbare parkeerplekken, allemaal lieve goedlachse vrijwilligers in herkenbare veiligheidsjasjes en er was een catalogus, zodat je alle informatie in een boekje hebt, voor tijdens en voor na het festival als handig naslagwerkje, ook heb ik diverse keren aangemeld zien staan waar je van het toilet gebruik maken kon. Gewoon van die dingetjes waar je even op moet komen of op geattendeerd moet worden, de organisatie was klasse!


Afgelopen vrijdag hebben we met een stel vriendinnen een rondje langs het Quiltfestival Noord Groningen gedaan, omdat het allemaal zo indrukwekkend is, heb je aan een dag niet genoeg, maar als het niet anders kan, ben je super blij met die ene dag en het gezelschap van die vriendinnen.
Wat hebben we het getroffen, want waar de wind loeide over het Groninger landschap en de regenwolken samenpakten in de verte, liepen wij vrijwel steeds in de zon en prezen ons gelukkig.
De locaties die we bezochten, waren de Gregorius kerk in Stitswerd en Sint Julianakerk Rottum waar vooral modern werk hing en stond
Broodjes werden in de auto gezusterlijk gedeeld en er bleek ook aan snoepjes voor onderweg te zijn gedacht.
In Kantens, waar we op slag vielen voor de franse Boutiseuse Henriette Greciet, die ons hartelijk uitnodigde om in Zuid Frankrijk bij haar op les te komen, met armen en benen en hier en daar wat woorden hebben we een heel gesprek met haar kunnen voeren, (waar een wil is en liefde voor hetzelfde onderwerp is veelal ook begrip en een Nederlandse vriendin van deze dame die zo nu en dan echt nodig was om een woord te vertalen) haar werk bewonderd en ons voorgenomen dat we ons in Boutis willen verdiepen, want oh, oh, wat is dat mooi! Zou het niet geweldig zijn om heerlijk af te reizen naar Frankrijk om daar te gaan workshoppen? Een mens mag toch dromen.....
"Onze" Boutiseuse en een klein voorbeeld van haar werk
Al dit moois hing in werkende molen Grote Geert in Kantens, de vorige keer, twee jaar geleden hing daar een schitterende Mariniers Compas, we hebben het er nog over, zo mooi! 
In Kantens waren nog twee punten met mooi werk, het dorpshuis waar wat quilts hingen en waar de schildersclub een expositie hield, ik viel als een blok voor dit poezenschilderij


en in de Antoniuskerk hingen vele Quiltmania quilts en er was een stand met boeken, gerund door een heel aardige meneer en mevrouw.
Hier pakten de wolken boven ons hoofd en hoorden we dreigend gedonder in de buurt, eenmaal in de auto ging het goed regenen, moesten we op een bijzonder smal weggetje in de achteruit omdat er met grote snelheid een vrachtwagen op ons af denderde, passeren was geen optie, dus dan maar achteruit waar de weg wat minder smal was, gelukkig wilde de chauffeur afslaan en was de afslag dichtbij, hij scheurde met een noodgang de hoek om en wij konden weer verder.

Op naar Zandeweer! Daar hadden ze de quiltroute door het dorp op bijzondere wijze aangegeven, aan de lantaarnpalen hingen wimpels, allemaal verschillenden en allemaal even leuk!


De wimpels waren gelukkig ingepakt in plastic tegen de regen, dat deed niets aan hun vrolijkheid af!
In Zandeweer was het droog en in de molen waren we Welkom! In de molen hingen leuke quilts, een paar van ons hebben een egeltje gekocht, gemaakt door de meneer van de mevrouw die achter de naaimachine zat, meneer was timmerman en had een heleboel egeltjes gemaakt, dat er zoveel belangstelling voor zou zijn had ze niet verwacht en meneer moest naar huis voor aanvulling! Onderweg zijn we meerdere keren aangehouden door dames die wilden weten waar het egeltje vandaan kwam. (een egeltje is een houder voor je klosjes, deze variant heeft bovenin een gat voor je schaar en een houdertje voor je vingerhoed).


In Zandeweer woont ook Margriet, zij is begrafenisondernemer, zij krijgt van familieleden vaak het handwerk van de overledene als deze niet weten wat ze er mee moeten, weggooien is ook zo zonde. Margriet maakt er samengestelde kunstwerken van, hier heb je een voorbeeld:
Margriet heeft ook een theetuin, er zaten mensen gezellig op haar terras te genieten van haar zelfgebakken taart bij de koffie en thee. Eigenlijk is Margriet gewoon een duizendpoot met vele talenten.

En ook in Zandeweer een prachtige kerk, ditmaal zonder heilige-naam, gewoon Kerk van Zandeweer en daar hing in onze ogen het absolute topstuk, het was de laatste kerk die we konden bekijken, dus we hebben lang niet alles kunnen zien van de hele route, maar ik denk dat we dan nog steeds deze als meest indrukwekkende zouden bestempelen, soms is een gevoel gewoon alleszeggend en dit greep ons allemaal, deze quilt is gemaakt door Tandy Mallet

 Op de foto komt hij natuurlijk niet goed over, dat is jammer, maar wij waren allemaal zwaar onder de indruk. Het erbij behorende verhaal bleek ook nog erg persoonlijk te zijn en een van ons zei precies dat wat het verhaal ontlokte samen met tranen, juist dat wat vele in quilts rond de hele wereld in zich hebben, een deel van het leven van de maakster.
We hebben ook nog het dorpshuis bezocht, maar daar was het licht zo slecht dat de quilts nauwelijks te fotograferen waren, er stonden twee beeldschone poppenhuizen, er stond ook een schat van een poppenbedje
Onze tijd begon te dringen en we wilden absoluut onze vriendin Monique van Kleurrijk Vilt bezoeken, zij stond in de Roakeldaishal in Warffum met haar prachtige viltwerkstukken.
De belichting in de hal was ronduit slecht, de foto's zijn allemaal geel uitgevallen door de slechte belichting, dus geen foto's van de vele variahexenquilts die gemaakt zijn naar aanleiding van de serie Variahex in Quilt en Zo van afgelopen jaar. Heel jammer want het was beslist de moeite waard!
We hebben Monique even geknuffeld en hebben een rondje over de markt gelopen, enkelen van ons hebben mooie wol gekocht bij de leuke Belgen met hun hondje. Toen moesten we echt vertrekken, jammer, jammer, maar onze tijd was op, er waren nog meer afspraken waar tijdige aanwezig bij hoorde.

We kunnen terugkijken op een fantastische dag, zonovergoten in het gezelschap van lieve vriendinnen, wat wil een mens nog meer......
(nog zo'n uitje!)

Mocht je ook zin hebben in dit Quiltfestival Noord Groningen, schrijf dan vast 13, 14 en 15 juni 2014 in je agenda, dan wordt het weer georganiseerd, het wedstrijd thema is "Denken", het wedstrijdformulier kun je aanvragen vanaf 15 september op www.Quiltfestival.nl je hebt dus tijd genoeg om je te laten inspireren en deel te nemen aan deze wedstrijd of om je te verheugen op het volgende festival!

Groetjes, Pauline


12 opmerkingen:

 1. Ja!! We gaan dan zeker weten weer! :D Wat een heerlijke dag was dat. Zelfs nu we nog lang niet alles gezien hadden was het helemaal de moeite waard! Een topdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik schrijf het gelijk in mijn agenda, ben twee jaar geleden wel geweest, dit jaar lukte mij het helaas niet.
  Zo te lezen heb ik veel gemist.
  Hoop over twee jaar weer een bezoek te kunnen brengen aan het Quiltfestival

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor dit leuke verslagje. Ik ben gister alleen even in Warffum geweest met een vriendin, meer tijd hadden we niet, maar het was erg de moeite! Leuk om hier bij jou ook over de andere locaties te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dank voor je verslag en de foto's.
  fijn dat het een gezellige dag is geweest.
  heb ook alles niet gezien, nu heb ik door jouw weer wat meer kunnen bewonderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Paulien, dank je voor je verslag. Ik heb 17 jaar in Rottum gewoond en kwam ook regelmatig in Kantens en Stitswerd en omstreken. Allemaal heel herkenbaar dus. Helaas kon ik vorig en ook dit jaar niet, maar ik heb de data voor volgend jaar genoteerd zodat ik dan ook zeker kan want het lijkt me absoluut de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat er nu zo leuk is aan Bloggen, dat je overal weer andere foto's en verslagen ziet van het festival.Wij hebben niet alles kunnen doen, dus daarom is Blogkijken nu zo spannend.
  groet, Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Pauline, wat heb je er een geweldig verslag van gemaakt. Ik kan niet eens meer verzinnen waar ik wat gezien heb, zoveel indrukken heb ik opgedaan! En ik ben helemaal hoteldebotel van die Boutis. Oeps... straks heb ik er weer een hobby bij.
  "Wat wil een mens nog meer... nog zo'n uitje". Doen we!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De moeite waard hé het quiltfestival!!Wij hebben ook niet alles kunnen bekijken.
  De boutis zijn we helaas niet meer aan toe gekomen, volgend jaar maar alle 3 dagen vrijhouden, misschien dat we dan alles kunnen bewonderen;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo heb ik toch een ritje meegedaan:-) leuk verslag en bedankt voor het mee genieten:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Merci pour ce bon moment passé au moulin
  cordialement
  henriette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het was geweldig, ik verheug me al op 'over twee jaar". Maar voor die tijd komt er vast nog wel een ander leuk 'uitje'.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Magnifique reportage Pauline.
  Merci pour ces photos.
  Henriette "mamé83" est formidable. Je l'aime beaucoup.
  Bises de la Provence

  BeantwoordenVerwijderen