maandag 17 maart 2014

Regiodag van het Quiltersgilde

Afgelopen vrijdag hadden wij, regio Friesland, onze regiodag van het Quiltersgilde. Nu weet ik niet hoe het elders georganiseerd wordt, maar ik hoor van dames van buiten de regio die deze dag bezoeken, dat de Friese dag een van de gezelligsten is. Ik vind het altijd een feestdag, zeker omdat we er met een aantal van onze bee 'Markànte Quiltfroulju' naar toe gaan, maar ook om al het inspirerende moois dat getoond wordt.

We werden hartelijk ontvangen door de als regioleidster afscheidnemende Klazien Hoomans, dit was echt haar laatste welkomstwoord en ze had een mooi welkom bedacht, het ging over de niet zo perfecte quilt die zo'n warme voeten geven, zo herkenbaar, hoogstwaarschijnlijk omdat ik ook niet al te perfect werk lever *Ü*

 We kregen oranjekoek bij de koffie, mijn favoriete soort gebak, hoewel ik ook graag een bananensoes weg hap, om maar niet te spreken van Anneke's appeltaart of Marjan haar kwarktaart.
De techniek die behandeld werd was het Joseph's Coat quilt blok, een prachtig blok met heel veel manieren van uitvoeren, heerlijk om heel veel scraps in kwijt te raken maar ook om patronen in te verwerken, je kunt echt je hart ophalen  met dit mooie simpele patroon.
Er werd enthousiast mee aan de gang gegaan, tekenen, kleuren en dan proberen, de eerste twee heb ik wel meegedaan, de derde niet, tot mijn grote schaamte liggen er nog 3 onafgemaakte werkjes van voorgaande regiodagen bij de lesbrieven, de technieken heb ik wel al gebruikt in andere werkstukken, dus besloot ik deze keer het patroontje niet in stof om te zetten, maar goed op te letten hoe het moest. 
Willy, een van de dames van onze bee, heeft me laten zien wat de truc was om niet met een knoedel van 12 stukjes stof in het midden uit te komen, zo was het patroon dat we kregen gemaakt, om dat te voorkomen. Nou ik kan je zeggen dat ik flink op mijn handen moet zitten om niet toch stiekem te beginnen.
Op deze foto zie je een voorbeeld dat door een van de regioleidsters gemaakt is van de ruillapjes van vorig jaar.

 Bewondering alom, een prachtig show&tell, wat worden er toch een mooie dingen gemaakt!

Petra Prins uit Zutphen was uitgenodigd om met een stand te staan en haar prachtige collectie antieke quilts aan ons te laten zien, ze heeft werkelijk een prachtige collectie, de quilts werden opgehouden en daarna gevouwen dakspansgewijs neergelegd, zodat we nadien van dichtbij konden kijken en aanraken.
Ik plaats een ritsje foto's zodat je zelf een indruk kunt krijgen.
Als je ooit de kans krijgt om de collectie te mogen bewonderen, kan ik je niet anders aanraden om deze met beide handen aan te grijpen, hij is prachtig!

En toen was het tijd om afscheid te nemen van Klazien, na 23 jaar regioleidster te zijn geweest draagt zij haar taak over aan een nieuw stel regioleidsters, Ingeborg en Riekje, dat het ongetwijfeld op geheel eigen wijze weer een feestdag voor ons zullen organiseren.
Naast bloemen van het landelijk bestuur kreeg zij de inmiddels bij regiogangsters bekende puntzak met 'snoepjes' (als snoepje ingepakt muntgeld), Volgend jaar zit Klazien gezellig bij ons in de zaal, net als Jellie vorige week ook deze dag vanaf de zaalkant kon bekijken.
Het was een bijzonder prettige dag, dankzij de goede verzorging van het personeel van MFC “De Wier” in Ureterp en het gezellige programma dat Klazien, Ingeborg en Riekje voor ons verzorgd hadden.

Bij het verlaten van de zaal, bleek mijn jas weg te zijn, ik heb alle ophangmogelijkheden nagekeken, maar hij hing nergens, wel hing er een soortgelijke op de plek waar ik de mijne had opgehangen, ik maakte me niet direct zorgen, ging uit van een vergissing, nam de jas mee na het achterlaten van mijn gegevens. 's Avonds werd ik gebeld door een mevrouw, ze schaamde zich verschrikkelijk, thuis had ze pas ontdekt dat ze de verkeerde jas bij zich had. Ik ben gezellig met mijn lief in de auto gestapt en we hebben de jassen geruild, zo had de dag nog een gezellig staartje, ritjes in het donker zijn altijd zo gezellig om eens dingen te bespreken waar je met een huis vol opgroeiende kinders niet aan toe komt (geen 18+ praatjes hoor, die bedoel ik niet), geen oren op de achterbank, maar een intiem huisje op wielen in de 'nacht'. 
Ik kan  me nu al verheugen op volgend jaar, 13 of 20 maart hoop ik weer van de partij te zijn.
Ik wens je een fijne week toe!


10 opmerkingen:

 1. Dat klinkt als een heerlijke dag vol quiltgenot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldige Quilts laat je zien ! En je hebt duidelijk een heerlijke dag gehad zo ook uit je verhaaltje te lezen :0))
  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie dag weer gehad, Mooi quiltwerk allemaal.
  Groetnis Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een gezellig verslag van een gezellige dag. En wat een vreugde om te lezen dat je graag in mijn kwarktaart hapt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gezellig zijn de regiodagen altijd. Mooie foto's van inspirerende werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat klinkt weer geweldig, ik blijf hopen dat ze die dagen ook eens op een zaterdag gaan houden, als werkende quiltster kun je er helaas niet heen (als je zoals ik in het onderwijs geen snipperdagen kunt nemen) Ik ben daarom heel blij met jouw leuke verslag en foto's, zo ben ik er een beetje bij geweest. Fijn dat je al zo vlot de jassen weer om kon ruilen. Ik ben benieuwd of je op een dag toch zwicht voor dit leuke patroon!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je zou voor het gebak al bijna naar Friesland rijden. In Oisterwijk was er een plakje cake. Groetjes, Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat klinkt al net zo goed als de regiodag van vorige week. Echt een dag om naar uit te kijken hé?! Ik vind het werkje ook leuk, lijkt me leuk om het ooit van mijn restjes te gaan maken.... Maar eerst mijn andere projecten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Fijn verslag met mooie foto's Pauline !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mooie plaatjes heb je geschoten.
  ik ben wat achter met blogjes lezen maar kan zo nogmaals van alles genieten ;)
  lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen