maandag 10 september 2012

De QuiltClubQuilt

De QuiltClubQuilt, het klinkt als een boek maar nergens zul je het vinden, er is geen voorbeeld van het patroon. Het is een project dat ontstond naar idee van Jacqueline, en vond plaats op de Quiltclub, op Clubs waar ik al eerder over schreef, waar wij destijds beide lid van waren, het idee was dat alle leden een blok naar keuze instuurden met een verhaaltje erbij wat dit blok voor hen betekende, iedere week werd er een blokpatroon uitgebracht met het verhaaltje erbij.
Iedere week naaide ik trouw het blok. Ik vergrootte de blokken naar 20x20, ik geloof dat de originele maar 15x15 was. Helaas bestaat de club niet meer, andere clubjes kwamen er voor in de plaats, maar de warme gevoelens over deze tijd komen altijd weer naar boven als ik er aan denk.
De blokken

Dit weekend was ik mijn pc aan het opschonen, ik stond versteld van wat ik verzameld had zo door de tijd, ik heb deze pc vanaf 2007, pffffff.... nog redelijk in het begin van mijn quilt-interesse en zo als het aan ieder begin van een hobby gaat, grijp je alles wat je pakken kunt, na verloop van tijd ontwikkel je een smaak of richting en dan kun je gerichter verzamelen en zo kwam ik de patronen en de persoonlijke beschrijvingen weer tegen en toen werd het tijd om mijn beslissing te nemen, want.....
De quilttop

Soms moet je achteruit handwerken, meestal gaat het om een stukje en draai je je hand er niet voor om, maar ik heb best even moeten nadenken of ik voor- of achteruit zou naaien in dit geval of het een eeuwige ufo zou laten worden, wat er aan de hand is? Nou, ik was heel dapper begonnen met machinaal quilten, zonder enige kennis of idee waar ik aan begon, gewoon op een klein huis-tuin-en-keuken machientje, en ik had in een ons-ben-zunig vlaag gekozen voor molton als vulling.
Eerst nog met de hand geprobeerd te quilten, maar dat ging absoluut niet, geen doorkomen aan, dus vandaar mijn sprong naar de machine.
Het bleek niet te gaan, steken werden groot en klein, onregelmatig, kortom dramatisch! (Inmiddels weet ik wat ik fout heb gedaan, al doende leert men) ook werkte het kleine "armsgat" van de machine niet mee, de quilt hoe ook opgerold wilde niet door het gat, ik kreeg zeer snel spierballen van het duwen en trekken, 9 blokken lang worstelde ik met mijn quilt en toen wist ik het niet meer wat wijsheid zou zijn..... de quilt ligt nu al een jaar op de stapel, dus heb ik besloten dat ik in de achteruit-stand handwerken, deze dierbare herinnering wil ik deze winter afwerken.

Het eerste blok is uitgehaald, het blok van Susan, het mandjes blok, het deed haar denken aan de picknicks die ze vroeger met haar ouders en zusjes had beleefd.
3 anderen volgden diezelfde avond. Dapper buffelde ik twee avonden door met mijn tornmes, eigenlijk viel het best nog mee, want ik ben uitgetornd, ik hield heel veel draadjes over.

Tijdens de laatste blokken bedacht ik me dat deze quilt is begonnen in de tijd dat ik nog dacht dat quiltstof niet afgaf, inmiddels ben ik ook op dat vlak wijzer geworden, quiltstof kan ook afgeven, dus heb ik de top gewassen, met de nodige color catchers, voor het geval er kleur te vangen was uit het water, ik blij dat ik dat gedaan heb.
Dit zijn de color catchers na het wasbeurtje (de kleur laat zich niet vangen, maar je snapt het idee), het kleurverschil tussen de eerste (links) en de andere 3 is een beetje vreemd, de eerste een color catcher voor witte was is en de andere zijn voor gekleurde was, raar he? Toch is het opgenomen kleurstofverschil groot.
en dit is de quilttop die hangt te drogen in de zon,
de kleuren zijn niet doorgelopen, ik kan nu met een gerust hart het stuk hobbs dat ik bij de Quiltkoffer gekocht heb en met de hand gaan quilten.
Met veel warme herinneringen zal ik de quilt gaan quilten, zo nu en dan eens op zoeken van wie het blok dat ik aan het quilten ben ook alweer is en waarom dit blok juist gekozen is.

Blok 6 van de Blomkes en Flinterkes is klaar, maar de foto van een bijna af blok 6 stond al in het vorige berichtje.

20 opmerkingen:

 1. Leuk verhaal en ik sta er ook achter dat het een leuke club was.
  Ook ik heb deze blokken gemaakt, alleen ik heb een paar over nog om er kussen bij te maken, de blokken vielen kleiner uit dan de rest..
  Ik moet de hoekjes nog door quilten en dan de bies erom.
  Leuk om te zien hoe je mooie top schoon zonder verkleuring hangt te drogen, veel plezier met doorpitten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bijzonder :o))
  leuk inderdaad de verhalen van de personen van de blokken !
  Klinkt wel echt zo als de boeken van Jennifer ;o)

  Fijn dat het gelukt is om je top los en schoon te krijgen, veel plezier en succes met doorquilten verder !
  Groetjes,
  Simone

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dacht al: Waar heeft zij die spierballen vandaan;-))Mooi verhaal bij quilt Pauline, inderdaad zonde dat dat een UFO zou blijven.. ik vind hem prachtig!!
  Succes bij het doorpitten en een fijne dag vandaag Pauline!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een speciaal quilt met leuke verhalen, dat zou echt zonde zijn als het een ufo zou blijven. goed dat je deze stap gezet hebt. succes met pitten.
  lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk verhaal en een mooie quilt is het. Gelukkig dat je de moet hebt gehad om hem uit te halen. Succes met quilten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Spannend om een quilt schoon te krijgen, hij is mooi, succes met het afwerken

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat goed dat je hem opgepakt hebt en hebt uitgehaald! Hier ligt hij ook klaar, eerst de kippen af en dan is die aan de beurt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een klus dat uithalen, maar je prachtige top is het waard dat ie mooi wordt doorgequilt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Pauline, ik vind je een kei! Achteruit handwerken is niet het leukste om te doen... Maar ik ben met je eens dat deze quilt het waard is. Ook ik bewaar warme herinneringen aan de Quiltclub. Deze quilt heb ik niet gemaakt, maar het is wel leuk om mijn blok in jouw quilt terug te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dappere beslissing Paulien! Maar het resultaat mag er zijn, prachtig zoals hij daar wappert!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat moedig van je om het uit te halen. Het is een hoop werk maar straks ben je blij dat je het gedaan hebt.
  Veel succes met het afmaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Such a beautiful quilt - I love the colors! blessings, marlene

  BeantwoordenVerwijderen
 13. niemand haalt graag dingen uit elkaar maar als je nadien een mooier resultaat hebt ben je tevreden over het extra werk

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh wat een mooie quilt. Ik kreeg eens een tip om bij machinequilten tuinhandschoentjes aan te doen met rubber op de vingertoppen. Die liggen nu gewoon bij mijn quiltspullen. Misschien bij een ander kleiner project kun je dat nog eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Pauline wat dapper dat je hebt achteruit genaaid. Veel succes met quilten, het is echt een mooi top. Ben benieuwd hoe het verder gaat.
  Groeten Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja, dat ziet er weer goed uit Pauline! Het was een leuke club, een leuke tijd en ja, ik wil mijn QuiltClubQuilt ook afmaken!! Weg met de ufo's!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hij wordt mooi Pauline, de mijne hangt al een poos te pronken als memobord bij mijn moeder in tere blauwe en rose stofjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hij wordt mooi, veel succes ermee

  BeantwoordenVerwijderen