donderdag 1 augustus 2013

Bloggersquilt Donderdag - blok 30


Blok 30, we zijn alweer 30 weken bezig met dit leuke project, zit jouw blok al in mijn uitvoering van de Bloggersquilt? Ja, dan hartelijk dank voor je bijdrage - Nee??? Zou je dan ook in mijn Bloggersquilt willen? (LOL doet me denken aan de poeziealbums van vroeger, tegenwoordig is dat een vriendenboekje, lang zo romantisch niet naar mijn mening)
Om in mijn Bloggersquilt te komen stuur je jouw favoriete blok naar Jacqueline, het moet maakbaar zijn in het formaat 15x15 en schrijf daarbij waarom jij voor dit blok kiest, met een link naar jouw blog wordt het blok dan te zijner tijd gepubliceerd, er is nog wel een voorraadje, maar we zijn nog lang niet klaar en met zoveel quiltende bloggers in het land moet het toch lukken om een quilt van enig formaat te creëren?
Je hoeft het blok zelf niet te maken of mee te doen aan deze quilt, we willen alleen je blok en je verhaal rond dit blok, lees eens op Jacqueline haar blog om te begrijpen hoe  het werkt.
Er zijn veel patronen te vinden op het internet, je kunt bijvoorbeeld hier kijken:
klik op het plaatje om een schat aan blokken op maat en naam te vinden, pak er gerust een kop koffie of thee bij, want het is een site om te verdwalen! 
Mocht je blok niet op maat zijn, geen probleem, het wordt op maat gemaakt. Je kunt ook denken aan het boek met patronen of je eigen eerste sampler, een favoriet patroon, er zal zeker een blok zijn dat voor jou iets betekent of aanspreekt.
Goed genoeg gebabbeld, het blok van deze week is blok 30 van Elsbeth, zij schreef:

"Eén van mijn favorieten is de 'Bear's Paw'.
En eigenlijk wil ik het wel als een hommage aan Irma Hartsuiker noemen, bij wie ik mijn allereerste patchworklessen volgde. Zij liet ons tijdens die lessen een Amish Bear's Paw zien in blauw/paars en die is me altijd bij gebleven. Patchwork en quilten heeft mijn leven vanaf die tijd bepaald!"

Mijn uitvoering van Bear's Paw 


Naai ik te strak dat je de steekjes zo duidelijk ziet?

En 30 blokken vraagt om een update-je, ik heb de laatste rij gewoon onder de vorige update geplakt, dus het is geen supermooi overzicht, maar je krijgt wel een idee. Geniet van het plaatje, ik huppel naar Jacqueline, kijken waar ze ons deze week op trakteert.

Afgelopen dinsdag ben ik naar Den Haag getogen om me daar in te laten wijden in de nieuwe techniek Apliquick, ik ben dol op techniek én op handig gereedschap, Apliquick heeft beide heerlijkheden in gebruik.
Bij het Quilters Palet wordt deze workshop gegeven, het was even reizen, maar met zo'n leuk treinkaartje van AH en een tas vol te appliceren hartjes, want ja met het nieuwe aantal mag ik zoveel maken als ik wil en kan per dag zit ik heerlijk, hoef nergens op te letten en kom er vanzelf, van huis uit eerst naar Groningen, daar overstappen naar de trein die me naar Den Haag brengt, daarna geen gedoe met overstappen, maar zitten en ontspannen, nestelen en lekker aan het werk.
Die trein was wel afgeladen, ik had maar 1 plaatsje nodig en vond dus snel plek.
Zo heb ik mijn eerste ritje met de Hanze-lijn gemaakt, door de polder via Lelystad en Almere, daar was ik ook erg benieuwd naar en ik vond het een leuke afwisseling, er zaten veel mensen in de trein op weg naar Schiphol, want daar stopt deze trein ook, het roezemoeste opgewonden gezellig, een mevrouw uit Zuid-Afrika kwam naast me zitten om te vragen wat ik aan het doen was, met haar heb ik gezellig gekeuveld over quilten, een vriendin van haar quiltte ook vertelde ze en ze was zeer geïnteresseerd in mijn project, vooral de gedachte van iedere dag een hartje - een momentje rust en bezinning - sprak haar erg aan.
In Den Haag, waar ik totaal onbekend ben, door de verbouwing aan het station kon ik het busplatform niet vinden, gelukkig heb je overal vriendelijke HTM medewerkers rondlopen om je de weg te wijzen, heb ik bus 18 richting Clingendael gepakt, gelukkig hing ook in deze bus zo'n schermpje waar je kunt zien welke halte de volgende is, alleen waar het bij ons de bovenste de eerstvolgende halte is, is het in Den Haag de onderst vermelde halte, je moet het maar weten...
Twee haltes waren nodig om mij zo dicht mogelijk bij het Quilters Palet te brengen, het ging net regenen en in mijn haast om bij het juiste nummer te komen rende ik er bijna aan voorbij, gelukkig wierp ik net een blik in de etalage om me te realiseren dat ik er al was. Ik dook naar binnen en trof Petra achter de snijtafel aan, ik meldde me en mocht doorlopen: "de gang in en dan ga je maar op het geluid af" - er klonk een geanimeerd gepraat en ik vond een tafel met dames die er helemaal zin in hadden, niet iedereen was aanwezig dus kon ik de omgeving even rustig in me opnemen. Je kunt daar rustig voor je plezier gaan zitten, er hangen prachtige quilts aan de muur, de tuindeur stond open en het geluid van meeuwen kwam naar binnen, je weet ineens zeker dat de zee niet ver weg kan zijn. 
Heet water voor thee en een doos vol verschillende smaken theezakjes en een kan koel water stonden op tafel, koffie werd per kopje gezet met de senseo en je werd van harte uitgenodigd om vooral te nemen, te drinken met dit warme weer en dat op zo'n manier dat ik me meteen thuis voelde.
Een aantal dames waren reeds in het bezit van de staafjes, het schaartje en de pincet, maar wie er nieuw in stond kreeg een nieuwe verpakking aangeboden om te proberen (dit werd zonder enige verplichting uitgedeeld, echt niemand heeft zich verplicht gevoeld om iets te kopen), de uitleg verliep op een prettige manier, het hoe en waarom van de gegeven materialen en middelen werd goed uitgelegd, stap voor stap werden we door de handelingen geleid, er was genoeg ruimte voor spontane vragen en opmerkingen, het was nog het leukst om het zelf te proberen, de juiste manier van vasthouden van de tools te leren en het gevolg van de handelingen te zien, en lieve nieuwsgierigen die tot zover doorgelezen hebben: het werkt!
Ik heb al wat geappliceerd, maar voor vooral kleine delen is dit echt een super manier om te werken, voor mijn hartjes ga ik het niet meer gebruiken, die appliceer ik bijna met mijn ogen dicht, maar de Blomkes en Flinterkes van Klaske ga ik hier voor gebruiken om me er in te bekwamen, ik moet nog een rand met bloemen en alle vlinders op de randen moet ik ook nog doen, een heerlijk oefenproject dus. Ook ga ik de Franse Lelie van Baukje voor de Bloggersquilt proberen om te maken om de Apliquick methode te oefenen, ik zag dit blok absoluut niet zitten om te appliceren, maar met deze methode durf ik het wel aan, jullie zien het vanzelf verschijnen. Ik raad je van  harte aan om ook kennis te maken met deze methode, het zal een waardevolle toevoeging zijn van je kennis en het vergroot mogelijkheden van het appliceren van kleine deeltjes. Na de zomer zullen er op diverse plaatsen in het land workshops gegeven worden, meerdere quiltwinkeliers hebben de workshop gevolgd om deze in eigen huis te kunnen geven, houdt de agenda's die de komende tijd bekend gemaakt zullen worden dus in de gaten.
Mocht je op zoek gaan naar filmpjes op You tube, zie je Rosa Rojas, de ontwikkelaar van deze techniek, gebruik maken van een goedkope lijmstift, hier is ze van terug gekomen, niet iedere lijm is geschikt voor het lijmen van textiel, er kunnen stoffen inzitten die schadelijk zijn voor je stof, let er dus goed op dat je lijm kiest die zich in water laat oplossen, liever nu iets meer betalen dan later gaten in de quilt omdat je goedkoop wilde lijmen (dit is ook een waarschuwing voor de hexagonnetjes maaksters die lijmen).
Ik kan je deze workshop van harte aanbevelen, het zal je kennis vergroten en je leren hoe je makkelijk kleine tot piepkleine deeltjes kunt appliceren, maar ook voor grotere delen is deze techniek heel handig omdat je in alle gevallen een 'rete-strak' (sorry voor het woordgebruik) effect van je applicatie krijgt.

Hilde Hoogwaerts was ook als deelnemer aanwezig bij deze workshop, zij maakt handige dozen in allerlei uitvoeringen, zij was direct enthousiast aan het brainstormen om een doos te maken voor de Apliquick en een werkstukje, ze heeft even tijd nodig voor een goed ontwerp, maar als het goed gaat is er over enige tijd een mooie doos om je Apliquickset in te bewaren of mee te nemen, mocht je geïnteresseerd zijn neem een kijkje op haar site: Gecko Boxes

De winkel van het Quilters Palet is gezellig en huiselijk, een wereldje op zich vol zaligheden, uitnodigend om vooral rond te kijken, te lekkeren en te ontdekken, zelfs op het toilet (denk om de hoge drempel - een waarschuwing die je krijgt als je er gebruik van wilt maken) hangt een enige serie quiltjes.
Ik wil Evy en Petra nogmaals bedanken voor de gezellige, leerzame middag, ik heb er van genoten!

Als je een leuke workshop zoekt komend seizoen, dan kan ik deze techniek van harte aanbevelen.

Heb je het eind van mijn verhaal gehaald - fantastisch, dank voor je aandacht!
Geniet van vandaag en alvast een fijn weekend!

10 opmerkingen:

 1. Een heel verhaal. Erg goed om door te lezen. Ik was erg benieuwd naar de workshop. Ik wil eens in de gaten houden of ik de Apliquick hier ook kan vinden. Zo te lezen kan je er veel plezier van hebben.
  Je blok is weer helemaal tiptop. Prachtig hoor. Fijne dag Frederika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Woh Pauline, wat een verhaal, was gewoon met je mee ;)dank je wel.
  Eerlijk gezegd ben ik er nog niet achter wat voor een gereedschap het is en wat het doet. Een pincet en een luxe standenstoker? Of.... vast wel meer dan dat, ben benieuwd of het zonder workshop te vinden is ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Pauline, mijn aandacht had je tot de állerlaatste letter. Heerlijk, zo'n uitgebreid verslag. Ik mag a.s. zaterdag, verheug me er enorm op!

  Groetjes, Suzanne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Merci voor je verslag, zou er bijna zin in krijgen! En je quilt is een lust voor het oog!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk om je verhaal te lezen en te genieten van de blokken van je BQ.
  Groeten Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wow, wat kun jij toch altijd leuk vertellen Pauline! Ik heb zonder moeite het eind van het verhaal gehaald. Fijn dat je een leuke workshop hebt gehad, die je ook echt wilt gaan gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. zo'n verhaal is helemaal Pauline:) je heb een leuke dag gehad dat kan niet missen ....
  en je blokken zijn ....nou ja dat weet je wel :)
  erg mooi!!
  fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk verhaal, dank je wel.
  Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt ;) naar deze manier van appliceren.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heb je een mooie workshop gevolgd !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een gezellig verhaal heb je weer Pauline, ik wil je nog bedanken voor je lieve reacties op mijn blog gedurende mijn vakantie, ik ga nog even wat van je oude blogjes bijlezen, groetjes, Conny

  BeantwoordenVerwijderen